Basından

Korona yalanları: COVID-19 ve yanlış bilgi


Sosyal medya akışlarında çevrimiçi okuduğumuz pek çok şey doğru gibi görünse de, çoğu zaman doğru değil. Yanlış bilgi, okuyucuları kasten yanlış bilgilendirmek veya aldatmak için oluşturulan haberler, hikayeler veya aldatmacalardan oluşuyor.

Devamı..

Fiziksel mesafe ve yeni davranış biçimleri


Psikolog Gündüz Vassaf, sosyal mesafe yerine fiziksel mesafe demeyi tercih ediyor. Koronavirüs sürecini de şöyle tanımlıyor: “Bana kalırsa içimizdeki olumluyu da olumsuzu da artırdı bu süreç. Kimileri için yaşamın keyfi kaçtı, kimileri ise bazı alanları korumaktan kurtuldu, kavga alanları azaldı, ama yine eskiye dönülebilir tabii.”

Devamı..

Pandemide engelliler


BM’nin tavsiye kararları arasında engelli kişilerin kurumlardan atılmasının önlenmesi, COVID-19 tedavisine yönelik engellerin kaldırılması, testlere öncelik verilmesi ve enfeksiyon riskini azaltmak için kurumlarda önleyici tedbirlerin teşvik edilmesi vs. var.

Devamı..

Yaş Ayrımcılığıyla Mücadele Birincil Görevimiz


İletişim Akademisyeni Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu pandemi sürecinde medyada görülen sosyal ayrımcılığı yorumluyor ve kriz zamanlarında kullanılan dilin ve tutumun önemine işaret ediyor. İnceoğlu’na göre, yaşlı insanlar, yolun büyük bir bölümünü kat etiklerini söyleyen mesajlarla bombalandıklarında, yapmaya devam etmek istedikleri şeylerin çoğunu yapmaktan vazgeçebilirler.

Devamı..

Pandeminin diğer ötekileri: Mülteciler


COVID-19 salgınından hemen önce, Suriyeli mülteci sorunu medya gündeminin en ön sıralarında yer alıyordu. Diğer ülkelere göre daha fazla kayıtlı Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye ana akım medyasında mülteciler aniden görünmez oldu.

Devamı..

Pandemi, yoksulluk ve medya


Gazeteciler ve yoksulluk içinde yaşayan insanlar arasında ortak bir zeminin yaratılmaması, doğal temasların olmaması, dışlanmış insanları karikatürize etme eğilimini daha da artırıyor.

Devamı..

Covid-19 pandemisi ve LGBTİ+ nefreti


LGBTİ+ bireylere karşı toplumsal önyargıları kırmak, insan haklarını korumak ve toplumlarımıza eşit vatandaş olarak tam olarak katılabilmelerini sağlamak, yalnız devletlerin değil, tüm yurttaşların sorumluluğudur.

Devamı..

Gazeteciliğin "özel sektör"ü olur mu?


Habertürk TV'de sunucu Didem Arslan -Yılmaz’ın HDP'lilerin yayına çıkarılmamasının gerekçesini “Biz özel bir sektörüz” diyerek açıklamasını iletişim akademisyenleri Can Ertuna, Prof. Dr. Yasemin Giritli- İnceoğlu ve Prof. Dr. Çiler Dursun bianet’e değerlendirdi.

Devamı..

Medyada iklim krizi ve pandemi: Greta etkisi


Greta her fırsatta tüm dünyanın Covid-19 salgınına odaklanmasının iklim krizi gerçeğini ortadan kaldırmadığını ve her iki kriz ile beraber mücadele edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Devamı..

Bir Üçleme; Medya, Pandemi ve Çocuk İstismarı


Mağdur çocuk sayısı şiddet uygulayan veya istismarcısı ile sıkışık kalma nedeniyle de düştü. 18'den küçüklerin aylık çağrıları yüzde 22 arttı. Bu durumda medyanın sorması gereken sorular neler?

Devamı..

Medyada Korku Virüsü


Enformasyon teknolojisi hepimizi aşırı bir bilgiye maruz bıraktığı için COVID-19 salgını sürecinde seçici dikkat ve filtreleme sürecini her zamankinden çok işletmemiz gerekti. Koronavirüs tehditi geçip gidecek ama çoğumuz halen burada olacağız, korkunun bizleri dehşete düşürmesine izin vermemeliyiz.

Devamı..

Korona Günlerinde Barış Gazeteciliği


Pandemi döneminde söylentiler ve yanlış bilgilendirme, sahte haberler ve propaganda, virüsün kendisinden çok daha hızlı yayıldı, sağlık stratejilerine zarar verdi. Bu süreçte adil-barış odaklı haberciliğe her zamankinden fazla gereksinim var.

Devamı..

Karantina Evlerinde Küresel Erkek Şiddeti


Medya içeriklerinde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçek anlamda sağlanamaması, kadınların dışlandığı, klişeleştirildiği ve yanlış temsil ve/veya eksik temsil edildiğinin göstergesi. Bu da derin köklü önyargıların çoğalmasına ve pekişmesine yol açıyor.

Devamı..

Yaşçılık Virüsü


Yaşa dayalı önyargı birçok toplumdaiçselleştirilmiş halde. Çalışmalar, yaşlıların yüzde 85’inin sağlık bakımına erişimlerinin engellendiğini ve bu yüzden yaşlıların yüzde 95'inde, zaman içinde özellikle depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıkların çıktığını ortaya koyuyor.

Devamı..

En Tehlikeli Virüs: Nefret


Trump’ın yeni koronavirüsü inatla “Çin virüsü” veya Kung Fu'dan esinlenerek 'Kung Flu/Kung Nezlesi' olarak, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun da “Wuhan virüsü” olarak nitelemes dünya kamuoyunda haklı tepkilere neden oldu.

Devamı..

Üç İletişimci Görüşü: Haberler Bilgilendirici Olursa, Panik Yaratmaz


İletişim akademisyenleri Esra Arsan, Yasemin Giritli-İnceoğlu ve Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, koronavirüsle ilgili medya yayınlarını bianet’e değerledirdi:" Dengesiz sağlık haberciliği korku kültürünü tetikliyor"

Devamı..

Brexit Medyasının Ötekileri: Göçmenler


Medyadaki ayrımcılık, nüfuz ettiği alanın büyüklüğü sebebiyle kimlik inşasındaki ve önyargı oluşumunda çok daha güçlü olabilmektedir.

Devamı..

“Koronavirüs (Covid-19) Krizi” Ve Medya


Sosyal medya, yarattığı ve ışık hızıyla yaydığı bilgi kirliliğiyle ve ürettiği nefret söylemiyle, yalnız öfke patlamasını tetiklemekle kalmadı, aynı zamanda adeta linç kampanyalarına varan ve sonu nefret suçlarıyla neticelenen olaylara da zemin hazırladı.

Devamı..

Merhaba; Beşinci Kuvvet'e Başlarken


Ignacio Ramonet, 5. kuvveti, "dördüncü kuvvet medya”yı denetleyen, haber çarpıtmalarını ve eksik bilgilendirmeleri açığa çıkaran sivil, yurttaş kuvveti olarak tanımlıyor.

Devamı..

Ahmet Ağaoğlu'nun doğumunun 150. Yıl dönümü Azerbaycan'da kutlanıyor


10 Nisan 2019 tarihli Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, (1869-1939) yılları arasında yaşamış, ulusal uyanış hareketinin lideri, öncü düşünür ve devlet adamı Ahmet Ağaoğlu için doğumunun 150.yıldönümü münasebetiyle Azerbaycan’da eş zamanlı toplantılar düzenlenmekte. Jübile etkinliklerinden biri de, 2-3 Ekim'de ANAS Milli Azerbaycan Tarihi Müzesi'nde yapılacak olan uluslararası bir sempozyum. Sempozyumda; Ağaoğlu’nun Azerbaycan ve Türkiye’deki sosyal ve politik faaliyetleri, Türkçülük ideolojisinin oluşumundaki rolü, Doğu’daki modernleşme sorunları ile Ağaoğlu ailesinin Türkiye'nin sosyo-politik yaşamındaki izleri gibi konular etrafında tartışmalar yapılacak. Etkinliğe Azerbaycan, İran, Hollanda, Rusya ve Türkiye'den gelen bilim adamlarının yanı sıra, A. Ağaoğlu'nun Türkiye'de yaşayan akrabaları da katılacak. 2 Ekim’de, Azerbaycan Devlet Filarmoni Derneği’nin, Ahmet Ağaoğlu’nun doğumunun 150. Yıldönümü için ev sahipliği yapacağı ve kamuya açık olan konsere; hükümet yetkilileri ve bilginler katılacak. Ahmet Ağaoğlu fotoğraf sergisinin yanı sıra, "Millet fedaisi" adlı filmi de ilk kez gösterime girecek.

Devamı..